IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спрете цигарите, без да надебелеете

7 декември 2004 10 32

Няколко начина да откажете цигарите без да качвате килограми

Спрете цигарите, без да надебелеете

Сутрин палите първата си цигара пет минути след събуждане!?! Пушите по една кутия на ден!?! Дори, когато сте болни! Едва издържате на места, на които пушенето е забранено? Залъгвате се, че цигарите ви освобождават от стреса на ежедневието? И все пак искате да се отървете от тази зависимост!

Да водите по-здравословен начин на живот! Но и да не наддадете килограми! Ето какво ни съветва французинът д-р Дерво, специалист по уши,нос и гърло и бивш пушач.

Защо човек надебелява, когато спре да пуши?

Никотинът, поеман преди, е убивал апетита и ние не сме изпитвали глад. Впрочем, самото пушене гори калории – 30 цигари на ден изгарят толкова калории, колкото един час ходене. Другата причина е, че спирането на цигарите изнервя и ни подтиква непрекъснато да похапваме, уж дребни неща – семки, чипс, бисквити, които обаче са високо калорични.

Какви начини ни препоръчвате за успешно отказване на цигарите без да качим килограми?

Първият е да намерите заместители на цигарите, които да ви набавят количеството никотин, което организмът ви е свикнал да приема ежедневно. Бихте могли да използвате никотиновите дъвки и пластири.

Те ще ви помогнат, на първо време, да отвикнете от вредния навик на паленето на цигара. За дългогодишните пристрастени пушачи се препоръчва да използват едновременно и никотиновите дъвки, и пластирите.

След като направите първата крачка трябва бавно и постепенно да намалявате дозата никотин, която приемате на ден.

Вторият начин е да започнете по-често да правите физически упражнения.

Как да се въздържaме да не ядем непрекъснато?


Този феномен обикновено се проявява, когато сте изнервени. А при отказване на цигарите, дори и да не ви се яде, слагате в устата, каквото ви попадне! Не усещате вкуса на храната, но не можете да спрете да се тъпчете.

Хранете се по 4-5 пъти дневно, но внимавайте да не прекалявате с калориите. По този начин хем ще ядете по-начесто, хем няма да прекалявате с храната.

Пийте вода всеки път, когато ви се припуши. Течностите ще прочистят организъма ви, ще спомогнат за по-добра обмяна на веществата и следователно ще попречат на натрупването на излишни килца.

Избягвайте да се събирате на по питие с приятели – алкохолът и ядките са много калорични. Опитайте се да избягвате компании, в които се пуши, защото те ще ви предизвикат и вие няма да устоите на изкушението да не запалите.

Има и едно упражнение, което спомага за притъпяване на апетита и нуждата от пушене – ускореното дишане. Щом почуствате глад или пък ви обземе желание да запалите цигара, започнете в рамките на няколко секунди да дишате по-бързо, сякаш сте запъхтени от дълго тичане.

Може ли алтернативната медицина (акупунктура, хомеопатия и др.) да ни помогне да запазим фигурата си и да спрем цигарите?

Да, отварите от доста растения подтискат апетита! Що се отнася до хомеопатията, тя дава много добри резултати.Трябва да се консултирате с лекар-хомеопат.

Има ли значение моментът, в който спираме цигарите? Това спомага ли за запазване на теглото ни?

Да, трябва да спрете тогава, когато се почувствате готови. Трябва вие самите да го искате, а не да го правите под натиска и принудата на околните. Не се опитвайте да откажете цигарите в период на стрес, ваканция ... Кой е най-подходящият момент, ли? Докато работите, когато сте потънали в работа, но и когато не сте подложени на голямо напрежение.

Вярно ли е, че пушенето е по-вредно за жените, отколкото за мъжете?

След дълги и задълбочени изследвания се оказа, че това твърдение е напълно вярно.

То се дължи на различните по вид хормони в мъжкия и женския организъм. Именно хормоните правят жените по-предразположени към развитие на рак на белите дробове.

Важно е да знаете, че комбинацията от цигари, кафе и противозачатъчни причинява сърдечно-съдови заболявания, поява на флебити и предизвиква смущения в менструалния цикъл.

КоментариКоментари