Пу­ше­не­то е вред­но за вашето здра­ве! Мо­же би то­ва е най-ба­нал­на­та фра­за, ко­я­то неп­ре­къс­на­то чу­ват пу­ша­чи­те.
Любителите на пафкането контраатакуват с ар­гу­мен­ти в за­щи­та на то­зи вре­ден на­вик. По­вяр­вай­те, по­ве­че­то от тях са ис­тин­с­ки ми­то­ве и заб­лу­ди!

Нека разгледаме за­ед­но кои от до­во­дите на тютюнджиите са ис­ти­на и кои - ми­то­ве:

МНО­ГО Е СТИЛ­НО И ШИК ДА СЕ ПУ­ШИ

Ис­ти­на­та:
Не се съб­лаз­ня­вай­те от то­ва твър­де­ние. Пси­хо­ло­зи­те мно­го от­дав­на са до­ка­за­ли: пу­шат сла­би­те хо­ра, с нис­ко са­мо­чув­с­т­вие. За тях вред­ни­ят на­вик е удо­бен на­чин да из­бя­гат от проб­ле­ми­те. Има и ста­тис­ти­ка в то­ва от­но­ше­ние - го­ля­ма част от пу­ша­чи­те са не­о­мъ­же­ни же­ни и ов­до­ве­ли мъ­же.

Спо­ред спе­ци­а­лис­ти­те най-рев­нос­т­но всмук­ват ци­га­ре­ния дим точ­но же­ни­те. Те са мно­го по-емо­ци­о­нал­ни и мно­го по-бър­зо се ув­ли­чат от тю­тю­но­пу­ше­не­то. Съ­що тол­ко­ва труд­но се от­каз­ват от не­го. На­ли зна­е­те, че ко­га­то ед­на же­на се ув­ле­че по не­що, то не­ща­та ста­ват мно­го слож­ни...


ПУ­ШЕ­НЕТО НА­МА­ЛЯ­ВА НАП­РЕ­ЖЕ­НИ­Е­ТО

Ис­ти­на­та:
От­пус­ка­що­то дей­с­т­вие на тю­тю­на е чис­та илю­зия. Ни­ко­ти­нът, как­то и ал­ко­хо­лът и ко­фе­и­нът, не ус­по­ко­я­ват, а точ­но об­рат­но­то - те въз­буж­дат нер­в­на­та сис­те­ма.


ДО­ПЪЛ­ВА СТАЙ­ЛИН­ГА

Ис­ти­на­та:
И то­ва не е та­ка. Вред­ни­ят ни­ко­тин вло­ша­ва със­то­я­ни­е­то на ко­са­та и ко­жа­та, вли­яе мно­го ло­шо на ди­ша­не­то, пре­диз­вик­ва бо­лес­ти на зъ­би­те и вен­ци­те, гла­сът заг­ру­бя­ва, обо­ня­ни­е­то се по­ни­жа­ва.

От пу­ше­не­то по­жъл­тя­ват зъ­би­те и нок­ти­те. Точ­но то е при­чи­на за по­я­вя­ва­не на нат­рап­чи­ва каш­ли­ца и ран­ни бръч­ки.


ПО­МА­ГА ДА СЕ ОС­ВО­БО­ДИ­ТЕ ОТ ИЗ­ЛИШ­НИ­ТЕ КИ­ЛОГ­РА­МИ

Ис­ти­на­та:
В то­ва спор ня­ма. Сред­но­то тег­ло при пу­ше­щи­те е по-ниско от­кол­ко­то при не­пу­ше­щи­те: ни­ко­ти­нът ус­ко­ря­ва ме­та­бо­лиз­ма, по­ви­ша­ва тем­па на об­мя­на­та на ве­щес­т­ва­та и по­тис­ка апе­ти­та.

Но на как­ва це­на!? Кол­ко по-доб­ре е чо­век да се опи­та да от­с­лаб­не чрез спорт и под­хо­дя­ща ди­е­та.


НЕ Е ВРЕД­НО КОЛ­КО­ТО АЛ­КО­ХО­ЛА И НАР­КО­ТИ­ЦИ­ТЕ

Ис­ти­на­та:
В край­на смет­ка в ци­га­ре­ния дим се съ­дър­жат по­ве­че от 3500 вред­ни ве­щес­т­ва, по­ве­че­то от ко­и­то са ток­сич­ни и кан­це­ро­ген­ни.

С ци­га­ре­ния дим вие вдиш­ва­те въг­ле­ро­ден окис, ни­ко­тин, аце­тон, во­до­ро­ден ци­а­нид, амо­няк, ак­ло­ле­ин, бен­зол, формал­де­хид, кар­ба­зол и дру­ги вред­ни ве­щес­т­ва.

Спо­ред ед­но от пос­лед­ни­те из­с­лед­ва­ния ни­ко­ти­нът пре­диз­вик­ва загиването на мо­зъч­ни­те клет­ки - нев­ро­ни­те. За та­зи своя страст пу­ша­чи­те в пре­кия сми­съл на ду­ма­та пла­щат със соб­с­т­ве­на­та си гла­ва.


ПО-ЛЕ­КИ­ТЕ ЦИ­ГА­РИ НЕ ВРЕ­ДЯТ НА ЗДРА­ВЕ­ТО

Ис­ти­на­та:
Ни­що по­доб­но! Ле­ки не зна­чи бе­зо­пас­ни. Ци­га­ри­те с нис­ко съ­дър­жа­ние на катрани и ни­ко­тин съ­що са вред­ни.

Ос­вен то­ва към ле­ки­те ци­га­ри се при­вик­ва по-лес­но и по-бър­зо.


НЕ­ВЪЗ­МОЖ­НО Е ЧО­ВЕК ДА СЕ ОТ­КА­ЖЕ ОТ ЦИ­ГА­РИ­ТЕ

Ис­ти­на­та:
Ако мис­ли­те та­ка, по-доб­ре не проб­вай­те. Ос­нов­но­то е да ре­ши­те дей­с­т­ви­тел­но ли сте го­то­ви да жи­ве­е­те без тю­тю­нев дим. Ако да, въ­о­ръ­же­те се с тър­пе­ние. За­що­то ви очак­ва слож­но из­пи­та­ние. Мно­го­го­диш­ни­ят на­вик да ди­миш око­ло се­бе си е свър­шил сво­я­та ра­бо­та. Ед­ва ос­та­вил ци­га­ри­те, чо­век за­поч­ва да из­пит­ва мно­го сил­но же­ла­ние да за­па­ли от­но­во. Той ста­ва раз­д­раз­ни­те­лен, нес­по­ко­ен, по­ни­жа­ва се кон­цен­т­ра­ци­я­та на вни­ма­ни­е­то му, вие му се свят. Мо­же да се стиг­не до­ри до по­лу­ча­ва­не на ха­лю­ци­на­ции. Ле­ка­ри­те на­ри­чат то­ва със­то­я­ние аб­стиненция. Съ­що­то из­пит­ват и при­вик­на­ли­те към ал­ко­хо­ла. Са­мо че в мно­го по-мал­ка сте­пен. Аб­стиненцията при пу­ша­чи­те е мно­го по-теж­ка. Осо­бе­но при те­зи, ко­и­то пу­шат по­ве­че от 15-20 го­ди­ни. При тях е най-сил­но из­ра­зе­на фи­зи­чес­ка­та и пси­хо­ло­ги­чната за­ви­си­мост от ни­ко­ти­на.


КАКВО ПЕЧЕЛИТЕ, АКО ОТКАЖЕТЕ ЦИГАРИТЕ

Два­де­сет ми­ну­ти след пос­лед­на­та ци­га­ра кръв­но­то на­ля­га­не се по­ни­жа­ва до нор­мал­но­то. Въз­с­та­но­вя­ва се ра­бо­та­та на сър­це­то, по­доб­ря­ва се кръ­во­об­ра­ще­ни­е­то на дла­ни­те и стъ­па­ла­та.

Осем ча­са след то­ва се нор­ма­ли­зи­ра съ­дър­жа­ни­е­то на кис­ло­род в кръв­та.

След два де­на се за­сил­ва спо­соб­ност­та да усе­ща­те вку­со­ве­те и аро­ма­ти­те.

Ед­на сед­ми­ца след ка­то сте от­ка­за­ли ци­га­ри­те, се по­доб­ря­ва цве­тът на ли­це­то, из­чез­ва неп­ри­ят­ни­ят дъх от ко­жа­та, ко­са­та, как­то и от ус­та­та при ди­ша­не.

След ме­сец ще за­поч­не­те да ди­ша­те по-ле­ко, ня­ма да се чув­с­т­ва­те умо­ре­ни, ще из­чез­не гла­во­бо­ли­е­то (осо­бе­но сут­рин) и, раз­би­ра се, ще спре­те да каш­ля­те.

След по­ло­вин го­ди­на пул­сът ще се раз­ре­ди, ще по­доб­ри­те спор­т­ни­те си пос­ти­же­ния.

А ед­на го­ди­на след ка­то сте от­ка­за­ли ци­га­ри­те, рис­кът от ко­ро­нар­на бо­лест на сър­це­то ще се на­ма­ли на­по­ло­ви­на в срав­не­ние с пу­ша­чи­те.


ИЗПИТАНИ РЕЦЕПТИ ОТ НАРОДНАТА МЕДИЦИНА

Око­ло 70-80 на сто от пу­ша­чи­те изя­вя­ват же­ла­ние да от­ка­жат цигарите. Око­ло 50-60 на сто опит­ват да нап­ра­вят то­ва вед­нъж в го­ди­на­та. И са­мо 2-3 на сто от тях ус­пя­ват да се прос­тят с тютюна за­ви­на­ги.

Меж­ду дру­го­то, съ­щес­т­ву­ват раз­лич­ни на­чи­ни да се справите с то­ва па­губ­но прис­т­рас­тие: ка­то се за­поч­не от но­се­не­то на спе­ци­ал­ни ни­ко­ти­но­ви плас­ти­ри, иг­ло­те­ра­пия, хип­но­за и се стиг­не до фи­то­те­ра­пия. А тя мо­же да бъ­де мно­го ефикасна. В на­род­на­та ме­ди­ци­на съ­щес­т­ву­ват мно­го ре­цеп­ти за та­зи цел. Нап­ри­мер при пър­во­то же­ла­ние да за­па­ли­те, мо­же­те да по­хап­не­те су­ше­ни кай­сии или си­ни сли­ви. А мо­же да по­дъв­че­те ко­рен от бла­тен аир в про­дъл­же­ние на 5-10 ми­ну­ти и след то­ва за­па­ле­те ци­га­ра. Те­зи, ко­и­то са проб­ва­ли твър­дят, че вку­сът от ди­ма на ци­га­ра­та е от­в­ра­ти­те­лен и до­ри им при­ло­ша­ва от то­ва.

Има и дру­га ре­цеп­та: при­гот­ве­те си ан­ти­ни­ко­ти­но­ви ци­га­ри от су­хи лис­та от вра­ти­га или ма­щер­ка - из­пуш­вай­те по 1-2 на ден.

А се­га ви пред­ла­га­ме ре­цеп­та за те­зи, ко­и­то са от­ка­за­ли ци­га­ри­те и ис­кат да се ос­во­бо­дят от нат­ру­па­ни­те в ор­га­низ­ма вред­ни ве­щес­т­ва:

Сме­се­те в рав­ни час­ти су­хи смле­ни бил­ки: ох­ти­ча­во би­ле, гор­с­ка яго­да, жълт кан­та­ри­он, шип­ко­ви пло­до­ве, ко­ре­ни от глу­хар­че или ци­ко­рия (леб­ле­бия). След то­ва за­лей­те ед­на су­пе­на лъ­жи­ца от та­зи смес с 300 мл го­ре­ща во­да и сло­же­те на слаб огън за 15 ми­ну­ти. Ос­та­ве­те да из­с­ти­не и пре­це­де­те. При­е­май­те по по­ло­вин ча­ша три пъ­ти на ден, по­ло­вин час пре­ди яде­не в про­дъл­же­ние на един ме­сец. При не­об­хо­ди­мост нап­ра­ве­те дву­сед­мич­на по­чив­ка и пов­то­ре­те ле­че­ни­е­то. В за­ви­си­мост от то­ва кол­ко го­ди­ни и по кол­ко ци­га­ри сте из­пуш­ва­ли, за­ви­си и ле­чеб­ни­ят курс - мо­же да ви е дос­та­тъ­чен един курс, а мо­же да се на­ложат и пет та­ки­ва кур­са на ле­че­ние.


По пощата
ИМА НАЧИНИ ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ПОРОЧНИЯ НАВИК

В мла­дост­та си бях зак­лет пу­шач, за ко­е­то мно­го съ­жа­ля­вам. За­то­ва ис­кам да спо­де­ля с ва­ши­те чи­та­те­ли как аз се спра­вих с то­зи вре­ден на­вик. За­що­то точ­но пси­хо­ло­ги­чната ба­ри­е­ра на пу­ша­ча го из­мъч­ва мно­го по­ве­че от всич­ко дру­го. Чо­век тряб­ва да по­чер­пи из­точ­ник на вдъх­но­ве­ние за то­ва свое ре­ше­ние. Все­ки мо­же да пос­тиг­не то­ва по свой на­чин.

Аз нап­ри­мер ре­ших да от­ка­жа пу­ше­не­то, ко­га­то се влю­бих се­ри­оз­но и не ис­ках от ме­не да се раз­на­ся неп­ри­я­тен дим. След не­у­спешните си опи­ти оба­че се на­ло­жи да си ка­жа: “Що за чо­век си ти, ако не мо­жеш да над­ви­еш то­зи вре­ден на­вик?”

И за да мо­га за­ви­на­ги да се от­ка­жа от то­ва, из­ре­кох ед­на мно­го страш­на клет­ва - зак­лех се в здра­ве­то на соб­с­т­ве­на­та си май­ка...

И то­ва бе­ше всич­ко. Отто­га­ва по­ве­че ни­то вед­нъж не съм за­па­лил ци­га­ра.

В са­мо­то на­ча­ло най-ефикасен се ока­за из­мис­ле­ни­ят от ме­н сле­ден “но­мер”: ку­пих си за пос­ле­ден път ку­тия ци­га­ри, за­па­лих ед­на, а всич­ки ос­та­на­ли из­х­вър­лих. То­ва ми по­мог­на по-на­та­тък да се от­ка­жа от опи­ти­те пак да за­па­ля - работеше пси­хо­ло­ги­чният мо­мент: за­що да ку­пу­вам дру­га ку­тия, след ка­то из­х­вър­лих ста­ра­та?

Съ­ве­ти­те са мно­го. Но ето още един от ме­н. Ако сте мла­ди и пу­ше­не­то още не е ус­пя­ло да ув­ре­ди здра­ве­то ви, за­поч­не­те сут­рин да бя­га­те по­не по 5 км, ако мо­же­те и по­ве­че. На из­не­мо­ще­ли­я от умо­ра ор­га­ни­зъм ня­ма да му е до ци­га­ри. Ос­вен то­ва тялото бър­зо ще се справи с токсините, а за­ед­но с то­ва ще си оти­де и ни­ко­ти­нът.

Пий­те по­ве­че теч­нос­ти - во­да­та съ­що бър­зо из­хвърля не­нуж­ния ба­ласт. Ко­га­то ви се про­пу­ши, хап­не­те пар­чен­це хляб или буч­ка за­хар, или бон­бон. Но още по-доб­ре е да дъв­че­те гла­вич­ка лук.
Има и дру­ги на­чи­ни. Аз спо­де­лих моя. Ако на­ме­ри­те си­ли и во­ля, въз­пол­з­вай­те се.

Алек­сан­дър Пет­ров, Со­фия