Майчинство

Как точно се отказах от вредния навик

18.01.2008г. / 09 53ч.
Аз жената
Как точно се отказах от вредния навик

“Няма нищо по-лесно от това да спреш цигарите – правил съм го десетки пъти.” Марк Твен

Според мен много хора не желаят да спрат цигарите, защото обичат да пушат. И аз бях една от тях... За мен това не беше само лош навик или необходимост, а преди всичко удоволствие – наслаждаване от вдишването и издишването на дима, специфичния аромат...
Започнах да пуша на 16 години. Стандартните причини – да не изглеждам “малка”, “задръстенячка” или “не като другите”. Неусетно взе да ми харесва. На 18 години вече пушех много и навсякъде. Тогава (преди двайсетина години) беше много модерно да пушиш.
Незабележимо зависимостта от цигарите стана много силна. Аз бях от тези пушачи, които не могат да не пушат дори когато имат температура, болно гърло, не можех дори да намаля драстично количеството в такива случаи.
Много пъти опитвах да спра (по-скоро имах такова желание), но само мисълта за това ме караше да запаля – още преди мисълта да е свършила.
Омъжих се на 28 и разбира се забременях. Казах си – сега или никога, но за съжаление, все не ставаше. Станах нервна, късах и мачках цигари и кутии, после пак купувах, палих, дръпвах 2-3 пъти – гасих... Почти 2 месеца зор и мъки – който пуши или е пушил (и особено бременни пушачки) ще ме разберат. Знаех за това, че вредя много не само на моето, но и на толкова очакваното и желано бебенце. Плачех, мразих се, ядосвах се, давах клетви да ги спра днес, утре, в понеделник – и пак палих.
Имах силно желание да захвърля цигарите най вече заради бъдещото бебе, но всичко си оставаше само пожелание и “последната” цигара никога наистина не ставаше “последна”.
Обаче, в един прекрасен за мен ден, когато отидох на женска консултация и споделих с гинеколога проблема, той ми каза ето какво – че по принцип за такива пушачи като мен може и да не спирам цигарите съвсем, че мога да ги намаля до 2-3 на ден, за да не съм нервна, че на 1000 бременни пушачки нищо им няма, нито на плода... но не дай си Боже да си тази 1001-ва бройка и детето ти да се роди с проблеми (от тежки по-тежки!) и после цял живот да рониш сълзи за това, че не си могла да издържиш 1 година да не пушиш. Накрая ми препоръча един млад специалист – много добър психолог, който действал по метода на самовнушението. Отидох и ... спрях да пуша за 1 седмица.
Сигурно Ви доскуча да четете историята ми – ето го най-накрая този
МЕТОД:
Всеки от нас, особено бременна жена, има богато въображение и може да си представя, да помечтае и т. н..
Не намалявайте цигарите, не се чувствайте виновни, пушете си. НО, с всяка цигара, с всяко вдишване в детайли си представяйте с цялото си въображение едно малко бебенце, което плаче и кашляйки, протяга ръчички към Вас и проплаква: Мамо, задушавам се! Не ме трови, мамо! Обичам те, а нямам въздух! Искам да те радвам, не ме убивай”. Представете си едно молещо малко личице, което прилича на вас или на любимия ви човек, как ви гледа с огромни красиви очи през този облак дим и рони сълзи и непрекъснато Ви моли да го пощадите.
Правете това при всяко ваше вдишване на “сладкият” цигарен дим.
На мен ми помогна – не пуших 3 години. После пак пропуших – започнах с една, три, пет и пак стигнах до кутия. В 2005 пак забременях и спрях за 1 месец цигарите по същия метод. Имам сега две здрави, красиви, умни деца. Все още не пуша. Все още, когато седя в компанията на приятелки-пушачки с наслада вдишвам цигарения дим. Понякога страшно ми се пуши. Не се заричам, но въпреки това ... много ми се иска да не пропуша пак.
Искам да Ви кажа, момичета – с нищо не може да се сравни раждането на ВАШЕТО БЕБЕ – най-красивото, най-умното, най-, най-, най-. Този миг ще помните цял живот.
Гордея се с всеки изминат ден без цигарите. Заслужава си всяко усилие.
Не е панацея, но ако помогне поне на още няколко души ще се радвам от сърце. Успех на бъдещите майки, независимо как ще опитат да откажат пушенето.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
monika ( преди 11 години )
Необходима е силна воля и отказване на цигарите от раз. Преди бях страстен пушач, реших, че ще ми излиза много по евтино,ако сама си свивам цигари. Взех си машинка и тютюн, да отбележа (тютюна беше отвратителен), едвам ги пушех цигарите, но и точно това ме отказа от тях. Така че ако по никакъв начин не можете да ги откажете, пробвайте да си купите възможно - най гадния тютюн и него го пушете и дано и вие да ги откажете :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Asen ( преди 11 години )
Какви ли не истории чета за отказването на цигарите. Това със самовнушението ми изглежда страшна глупост... Просто си намерете какво да правите и няма да мислите за цигари. Навсякъде чета, за да откажете цигарите откажете и кафето. Аз лично съм страстен пушач или поне бях... Продължавам да си пия сутрин кафе. Да пуши ми се много, но няма никакъв смисъл да пуша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ваньо ( преди 11 години )
Електронната цигара повече пречи, отколкот ода помага...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
vaporman ( преди 11 години )
Най-лесно се отказват цигарите с помоща на електронна цигара. От опит го знам. Не умирисва въздуха и не съдържа вредни катрани като истинските цигари.А по външен вид много наподобява истинската ,и лесно може да се обърка с истинска. Аз пушех над 2 кутии цигари на ден и бях много тежък случай,но чудото стана. Напълно отказах цигарите благодарение на електронната цигара,а преди съм пробвал какви ли не други методи.Струва си ,опитайте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
natali ( преди 11 години )
Здравейте!Аз съм момиче на 15 години и пуша от 4 години и сега искам да ги откажа,защото няма смисъл да се тровя.Опитах няколко пъти да ги спра,но не мога.Ако знаете как да ми помогнете ми пишете.Благодаря предварително :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Цветан ( преди 11 години )
Здравейте, прочетох Вашето амплоа,аз скъпа моя, пушех 32години ,докато разбрах , безумието да пуша!Искам и Ви моля ако имате приятели,които пушат,нека се свържат с мен , аз съм готов да им помогна,ГОСПОДИ ,ПОНЕ АЗ ЗНАМ КАКВО Е ДА НЕ ПУШИШ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
зорка ( преди 11 години )
здравеите аз сащо сам пошачка много искам да ги откажа но не знам как.опитжала сам много начини но без резолтат .а искам да ги откажа.ако някои мойи да ми помогни нека да ми пише.сигорно си мислите че сам малка но жече ми писнаха тези цигари искам да ги махна искам да се чуствам по дибре.пишете ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Таня ( преди 11 години )
Здравейте,искам да споделя как аз отказах цигарите.С много женски инат и от раз,казах това е последната ми цигара и край от ноща на 2005г до ден днешен не съм си дръпнала дори веднъж.И се чуствам много добре без този порок.Лесно е опитайте и вие,но незабравяйте трябва воля и инат.Желая ви успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
nelkata ( преди 11 години )
Аз съм пушачка. Опитах три пъти да спра цигарите. Не ми беше проблем да ги спра отведнъж. Решавам и ги спирам - не ме дразни, че някой пуши, не ми се пали цигара - нищо. И така с месеци. Но въпреки, че не увеличавам храната /дори значително я намалявам/, качвам килограми. Последния път за двадесетина дни качих почти осем килограма /може би е реакция на организма/. И така си пропушвам не, защото ми се пуши, а заради пуста суета. Браво на Вас, които сте успели да се откажете от този ужасен навик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ира ( преди 11 години )
И аз бях страстна пушачка. започнах да пуша когато бях 8-ми клас, първо по една две цигари и малко след това стигнах до кутия. Понакога и по две кутии стигах на ден (особенно ако се ходише на купон) и така 9-10 години. Беше ми писнало вече от цигарите и много исках да ги спра но пустаму воля все не успявах. И така един прекрасен ден влязох в аптеката да си купя нещо и видях хапчетата "ТАБЕХ" и си ги купих. Почнах да ги пия и наистина спрях цигарите но според мен неми помогнаха толкова хапчетата, колкото това че наистина вече имах воля да ги спра. Започнах да си уплътнавам времето на мах. Ходех на фитнес и спортувах много за да не мисля за цигарите а също и изядох няколко килограма лукчета и все пак успях да ги спра. Много съм горда от себеси и щаслива че победих този вреден навик. И намен ми е хубаво когато приятелки пушачки пушат около мен напомнят ми какво беше да пушиш. Не се сещах за цигарите не ми липсваха но отвреме на време сънувах че пуша и все още ми се случва да сънувам но само това. Ето 2 години покъсно аз съм щастлива майка на 5 месечно бебенце и се радвам че спрях цигарите доста преди да забременея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар