Тютюнопушенето е един от най-широко разпространените и съответно най-смъртоносните пороци. Според социологическите проучвания 60% от пушачите по света два-три пъти годишно се опитват да скъсат с тютюна. Опитите завършват успешно само за 1 до 3% от тях.

 

Общият брой на пушачите е над един милиард души.  По данни на Световната здравна организация един от всеки десет смъртни случая се дължи на тютюнопушене. Тютюневите компании обаче продължават да работят на пълна пара, а единствената държава, забранила напълно цигарите, е Бутан. В България пушачите са 36,5%, или повече от една трета от населението.


 

Главен виновник за пристрастяване към цигарите е никотинът, който може да причини лека физическа и силна психологическа зависимост. Отказването от тютюна, както и от всяко друго наркотично вещество протича с абстиненция. Най-честите симптоми са безсъние, раздразнителност, тревожност, понижен сърдечен ритъм, натрупване на килограми, депресия.

 

Борбата с цигарите е наистина тежка и малцина успяват да ги спрат само чрез силата на волята си. Останалите прибягват до фармацевтични продукти или специализирана помощ, разчитайки на по-сигурен ефект. Пушачите, които искат да оставят цигарите, могат да избират между различни медикаменти и процедури – от никотинзаместителна терапия до хипноза. Положителният им ефект обаче зависи най-вече от силата на волята и желанието на пушача наистина да се раздели с тютюна.

 

Ако не можете да се справите сами с тютюневата зависимост, вижте девет от най-популярните методи за борба с този порок.

 

1. Таблетки


Повечето от хапчетата, използвани в борба с вредния порок са произведени на растителна основа. Те съдържат цитизин, чието действие наподобява действието на никотина.

 

Вземат се по строга схема, като през първите три дни се пие по една таблетка на всеки два часа. Дозата намалява с течение на времето и между 20-ия и 25-ия ден се взима по една таблетка на шест часа. Желанието за пушене би трябвало да намалее още през първите три-четири дни. Ако въпреки приемането на таблетки това не стане, лекарите препоръчват опитите за лечение да се подновят чак след няколко месеца.

 

2. Лепенки

В аптеките се продават пластири, които се поставят върху кожата и чрез нея доставят на организма дозата никотин, която е свикнал да приема чрез цигарите. В зависимост от количеството изпушени цигари дневно и нивото на пристрастеност, човек може да избира между три размера лепенки с различно съдържание на никотин. Лечението трябва да продължи 3 месеца. Лекарите предупреждават, че пластирите могат да провокират кожни обриви, зачервяване и други неприятни кожни реакции.

 

3. Никотинова дъвка
 
Дъвките доставят на организма никотин и потискат никотиновия глад. У нас най-популярните  дъвки от този вид  съдържат по 2 mg или 4 mg никотин.  Докато се приемат, не трябва да се пуши. Вкусът им е особен и може да не се понрави на всеки.

 

4. Инхалатори, спрейове за нос, никотинови бонбони и микротаблети

Те също са част от никотинозаместителната терапия. Все още не са широко разпространени в пазарната мрежа, а и ефектът им е оспорван.

 

5. Електронни пурети
 
Електронната пурета е китайско изобретение и представлява тръба от огнеупорна пластмаса, която прилича на пурета. В единия й край свети червена лампичка, която наподобява запалена цигара. От едната страна се слага батерия, а от другата - никотинов пълнител. Всмуква се като от истинска цигара. Така човек не губи удоволствието от пушенето, но приема само никотин, без останалите вредни вещества, които съдържат цигарите. Това обаче не е отказване от цигарите в истинския смисъл, а само заместване на един вреден навик с друг.

 

6. IQS – терапия с електроимпулси
 

Методът се нарича “I Quit Smoking”. При този вид терапия се стимулират определени точки от ушната мида с електроимпулси от апарат за рефлекторен анализ и би трябвало да прекратява зависимостта на никотина. Времетраенето на процедурата е около час, в зависимост от нивото на пристрастеност. Препоръчва се в следващите 2 седмици пациентът да не се среща с пушачи, да не пие кафе и алкохол, да не яде шоколад.  

 

7. Хипноза
 
Въпреки добрите резултати, хипнотерапията все още не е от най-популярните методи. Лекари твърдят, че хипнозата  има доказан ефект като метод за решаване на различни психологически проблеми, разстройства и зависимости.

В тази категория влиза и пристрастеността към цигарите. Заклетият пушач обаче трябва да се подложи поне на няколко сеанса, за да постигне реални резултати.

 

8. Акупунктура (иглотерапия)

Методът включва поставянето на игли на определени биоактивни точки на различни части на тялото. След няколко сеанса пациентът трябва да развие чувство на отвращение към цигарите. Процедурата е безболезнена и много бивши пушачи твърдят, че са скъсали с цигарите именно чрез нея.

 

9. Лазер терапия

При този метод нискоенергиен лазер стимулира определени енергийни точки по тялото. Целта е да се увеличи производството на ендорфини и да се намали силният никотинов глад.